Utviklingen i husholdningenes kjøpekraft i boligmarkedet - Kjersti-Gro Lindquist; Bjørn Helge Vatne (Norges Bank, 2019)
Husholdningenes kjøpekraft i boligmarkedet kan ha betydning for etterspørselen etter bolig. Vi analyserer kjøpekraft i boligmarkedet ved a sammenstille fordelingen av prisen pa omsatte boliger med fordelingen av hvor kostbare boliger husholdningene kan lanefinansiere. Det siste beregnes med utgangspunkt i husholdningenes gjeldsdisponible inntekt, bankenes boliglansrente, avdrag, samt krav til betjeningsevne. Formue og egenkapital inkluderes ikke. Ved beregning av gjeldsdisponibel inntekt kontrolleres det for utgifter til alminnelig forbruk. For store grupper er kjøpekraften opprettholdt over tid til tross for høyere boligpriser. Kjøpekraft i boligmarkedet varierer med endringer i rente og med vekst i inntekt og boligpriser. I Oslo har kjøpekraften utviklet seg relativt svakt de senere ar sammenlignet med andre større byer og landet totalt sett.
hdl:11250/2595029
Keywords: 330