Bankenes utlan til næringseiendom - en kilde til systemrisiko? - Marius Hagen; Ida Nervik Hjelseth; Haakon Solheim; Bjørn Helge Vatne (Norges Bank, 2018)
Utlan til næringseiendom utgjør nesten halvparten av bankenes utlan til ikke- finansielle foretak. Disse lanene har normalt lave tap i gode tider, men har vist seg som en av de største kildene til tap i bankene under finansielle kriser. Det er ofte darlig samsvar mellom løpetiden pa bankenes utlan til næringseiendom og eiendommens levetid. Det er derfor en risiko for at bankene ikke i tilstrekkelig grad priser inn tapene pa næringseiendom under kriser. Videre argumenterer vi for at det er særlig innen kontoreiendom at den finansielle risikoen er høy. Dagens situasjon i Oslo er preget av høye priser. Det er høy arealutnyttelse og det har vært bygd lite de siste arene. Strukturelle faktorer bidrar til a redusere nybygging pa spekulasjon. Stram tilbudsside kan bidra til a redusere risikoen for en stor prisjustering selv om avkastningskravet skulle ga opp.
hdl:11250/2577611
Keywords: 330