Virkninger av pengemarkedspaslag pa kronekursen - Q. Farooq Akram (Norges Bank, 2018)
Flere studier viser at endringer i rentedifferansen mot utlandet pavirker kronekursen. Det er vanlig a male rentedifferansen mot utlandet med forskjellen i pengemarkedsrenter pa tvers av land. Pengemarkedsrenter kan dekomponeres i forventede styringsrenter og pengemarkedspaslag. Jeg undersøker om endringer i pengemarkedspaslag pavirker kronekursen like mye som endringer i forventede styringsrenter. Undersøkelsen viser at endringer i pengemarkedspaslag har betydelige effekter pa kronekursen. Effektene av paslagene er imidlertid rundt halvparten sa store som effektene av endringer i forventede styringsrenter. Dette kan skyldes at endringer i differansen mellom forventede styringsrenter er mer varige enn endringer i paslagsdifferansen. Resultatene er basert pa empiriske modeller for kronekursen i forhold til amerikanske dollar, euro, britiske pund og et vektet gjennomsnitt av importlandenes valutaer.
hdl:11250/2558906
Keywords: 330