Modellberegninger av produksjonsgapet - Kare Hagelund; Frank Hansen; Ørjan Robstad (Norges Bank, 2018)
I denne artikkelen dokumenteres et sett av modeller som Norges Bank benytter i vurderingen av produksjonsgapet. Modellene tar hensyn til utviklingen i sentrale konjunkturindikatorer som BNP, arbeidsledighet, inflasjon, lønnsvekst, investeringer, boligpriser og kredittvekst. Ettersom produksjonsgapet ikke kan observeres, finnes det ingen fasit a male modellanslagene mot. Et godt mal pa produksjonsgapet bør imidlertid kunne gi informasjon om BNP-vekst, inflasjon og arbeidsledighet frem i tid. Malt pa denne maten har modellene gode anslagsegenskaper sammenlignet med enkle trendberegninger som utelukkende er basert pa BNP-tall. Anslagsegenskapene for et gjennomsnitt av modellene viser seg a være bedre enn for hver av enkeltmodellene. Modellenes anlag pa produksjonsgapet har ogsa relativt gode realtidsegenskaper.
hdl:11250/2558908
Keywords: 330