Virkningen av økt rente pa husholdningenes disponible inntekter og konsum - en statisk analyse av kontantstrømkanalen - Karsten R. Gerdrup; Kjersti Næss Torstensen (Norges Bank, 2018)
Gjelden i norske husholdninger har økt betydelig de siste 15-20 arene bade i forhold til utviklingen i disponible inntekter og i forhold til bankinnskudd. En renteøkning vil derfor redusere norske husholdningers disponible inntekter mer enn tidligere. Endringer i renten kan pavirke husholdningenes konsum direkte via endringer i disponible inntekter - en effekt som gjerne kalles kontantstrømkanalen. I denne artikkelen bruker vi ligningsdata for alle norske husholdninger, fra Statistisk sentralbyra, i perioden 2004 til 2015 til a belyse hvordan kontantstrømkanalen har utviklet seg over tid. I trad med utviklingen i husholdningenes netto gjeld finner vi at kontantstrømkanalen har blitt sterkere de senere arene, men at økningen er noe mindre enn den samlede økningen i netto renteutgifter isolert sett skulle tilsi pa grunn av økte buffere i form av likvide eiendeler.
hdl:11250/2558909
Keywords: 330