Boligpriser og husholdningenes konsum - Morten Haabeth Grindaker (Norges Bank, 2017)
Verken standard økonomisk teori eller empiriske studier gir et entydig svar pa hvilken betydning boligprisendringer har for husholdningenes forbruk. Empirisk er det krevende a ansla effekten fordi bade boligpriser og konsum pavirkes av en rekke felles faktorer det er vanskelig a male og kontrollere for. Norske studier av sammenhengen mellom boligpriser og konsum har til na i hovedsak vært basert pa tidsserier for hele landet. I dette memoet utforskes sammenhengen mellom boligpriser og konsum ved hjelp av en empirisk analyse pa norske fylkesfordelte data. Resultatene tyder pa at det er en signifikant positiv sammenheng mellom boligprisutviklingen og husholdningenes forbruk. De beregnede effektene er pa linje med resultatene fra nyere studier pa nasjonale tall for Norge, men litt svakere enn lignende studier fra andre land.
hdl:11250/2506370
Keywords: 330; konsum; boligpriser; paneldata