Produksjonsgap og finansielle variable - Kare Hagelund (Norges Bank, 2016)
Den potensielle produksjonen er nivaet pa produksjonen nar alle produksjonsfaktorer er fullt og opprettholdbart utnyttet. Denne produksjonen er ikke observerbar. I de ulike fremgangsmatene for a ansla den potensielle produksjonen er ofte inflasjon indikatoren pa om produksjonen er opprettholdbar. Oppbyggingen av finansielle ubalanser kan imidlertid ogsa være en indikasjon pa at produksjonen ikke er opprettholdbar over tid, selv om det ikke nødvendigvis gir seg utslag i lønns- og prispress. Analysen i dette notatet tyder pa at samlet kredittvekst i faste priser og realboligpriser kan gi informasjon om kapasitetsutnyttingen. Produksjonsgap som tar hensyn til utviklingen i slike finansielle variable gir ikke et helt nytt perspektiv pa kapasitetsutnyttingen i forhold til Norges Banks anslag, men avviker litt i 2002-03 og i forbindelse med bankkrisen og finanskrisen.
hdl:11250/2506534
Keywords: 330; potensiell produksjon; kapasitetsutnytting; produksjonsgap; finansielle variable