Smitte mellom banker - Systemrisiko som følge av bankenes sammenkobling - Øyvind Andreas Lind (Norges Bank, 2016)
Sammenkobling mellom banker gir opphav til systemrisiko. En betydelig del av bankenes eiendeler er eksponeringer hvor motparten er en annen bank. Slike sammenkoblinger kan utgjøre en risiko for smitte i det finansielle systemet. Hvis eń bank far problemer, vil det kunne føre til problemer hos andre. Norske banker var sterkt sammenkoblet ved starten av bankkrisen pa slutten av 1980-tallet. Regelverksendringer hadde bidratt til økt sammenkobling gjennom sertifikater og obligasjoner. Gjennom bankkrisen ble sammenkoblingene sterkt redusert. Siden 1990-tallet har totalnivaet pa norske bankers sammenkoblinger ligget relativt stabilt. Samtidig har ny regulering bidratt til at bankene de siste arene er blitt stadig mer sammenkoblet gjennom obligasjoner med fortrinnsrett (OMF). Til tross for det stabile totalnivaet pa sammenkoblingene mellom bankene i de senere arene, kan økningen av OMF som andel av totale sammenkoblinger indikere at systemrisikoen har økt.
hdl:11250/2506535
Keywords: 330