Effekter av metodeendringer i KPI - Solveig K. Erlandsen; Pal Bergset Ulvedal; Nikka Husom Vonen (Norges Bank, 2016)
I 2013 endret Statistisk sentralbyra metodene for beregning av prisutviklingen for to store konsumomrader i konsumprisindeksen (KPI); for matvarer og alkoholfrie drikkevarer og for husleier. I denne artikkelen diskuterer og analyserer vi mulige effekter av metodeendringene. Vi anslar at de nye metodene har gitt en arsvekst i KPI som hvert ar de siste tre arene er mellom 0,1 og 0,4 prosentenheter høyere enn metodene som ble brukt før 2013 ville ha gitt. Effektene avhenger trolig bade av konjunkturutviklingen og av graden av tilbudsaktivitet i dagligvarehandelen.
hdl:11250/2506539
Keywords: 330