Oljepris og lønnsutvikling i K-sektor - AndreḰ. Anundsen (Norges Bank, 2016)
I denne artikkelen foretas en økonometrisk analyse av lønnsdannelsen i verfts- og verkstedindustrien og i øvrig industri ved hjelp av arlige data for perioden 1980-2014. I tillegg til a ta hensyn til egen lønnsomhetsutvikling, finner jeg at begge industrigrenene skjeler til lønnsutviklingen i annen del av industrien nar lønninger fastsettes. Dette betyr at lønningene kan øke, selv i fravær av en økning i lønnsomheten i egen industri. Samtidig innebærer det at lønningene vil øke mindre enn egen lønnsomhetsutvikling skulle tilsi. Dynamiske simuleringer viser at en økning i oljeprisen bidrar til a øke lønningene i verfts- og verkstedindustrien relativt til øvrig industri. Den økte oljeprisen fører ogsa til en fallende lønnsandel i verfts- og verkstedindustrien, mens den øker i øvrig industri. Resultatene er saledes konsistent med utviklingen i relative lønninger og lønnsandeler i de to delene av industrien de siste 10 arene.
hdl:11250/2506541
Keywords: 330