Kvalitet pa sedler i sirkulasjon - Norges Banks rolle og system for oppfølging - Trond Eklund; Leif Veggum; Peder Natvig; Lisa Hausberg Michelazzi (Norges Bank, 2016)
Norges Bank har etter ar 2000 gjennomført store endringer i sin rolle og virksomhet pa kontantomradet. Siktemalet har vært a øke effektiviteten i det samlede betalingssystemet og innen kontantforsyningen. Banken har inntatt en tydeligere grossistrolle i kontantforsyningen, og avviklet tilbud og tjenester som mer naturlig er en del i detaljistleddet. Som en følge av dette kan Norges Bank i mindre grad enn tidligere pavirke sirkulasjonsmønsteret for sedler og mynter. Denne artikkelen forklarer hvorfor kvaliteten pa sedler i omløp er viktig for sentralbankens maloppnaelse. Videre drøftes utfordringer knyttet til kvalitet pa sedler i omløp, samt muligheter for a følge med pa og pavirke denne gjennom et konsept som Norges Bank har utviklet og implementert. For mynt er slitasjen vesentlig mindre og en har ikke de samme utfordringer her. Derfor konsentrerer artikkelen seg om sedler.
hdl:11250/2506542
Keywords: 330