Penger, sentralbankreserver og Norges Banks likviditetsstyringssystem - Ellen Aamodt; Jeanette Strøm Fjære; Marie Norum Lerbak; Kristian Tafjord (Norges Bank, 2016)
I kjølvannet av finanskrisen har flere sentralbanker iverksatt ukonvensjonelle pengepolitiske tiltak. Nar sentralbanker kjøper verdipapirer eller valuta i markedet betaler de med sentralbankreserver. Sentralbankreserver er bankenes innestaende pa konto hos sentralbanken. Økte sentralbankreserver kan potensielt pavirke de kortsiktige rentene i pengemarkedet. Virkningen pa rentene avhenger av hvordan sentralbanken innretter sitt system for likviditetsstyring. Denne artikkelen forklarer begrepene penger og sentralbankreserver. Videre beskrives ulike typer likviditetsstyringssystemer, med utgangspunkt i likviditetsstyringssystemene i Norge de siste arene. Til slutt forklares hvordan ukonvensjonelle pengepolitiske tiltak som kvantitative lettelser og kredittlettelser har utspilt seg i ulike land med ulike likviditetsstyringssystemer.
hdl:11250/2506544
Keywords: 330