Hva pavirker husholdningenes etterspørsel etter varer og tjenester? - Henrik Andersen; Eilert Husabø; Mari Aasgaard Walle (Norges Bank, 2016)
Norske husholdningers konsum har utviklet seg svakt etter finanskrisen, bade i et historisk perspektiv og sammenliknet med andre land. Estimeringer over perioden 1994-2015 tyder pa at mer begrenset tilgang til lan og større usikkerhet om den økonomiske utviklingen har dempet konsumet etter finanskrisen. I tillegg tyder andre beregninger pa at konsumet er blitt dempet av demografiske endringer og pensjonsreformen i 2011. Disse strukturelle endringene vil trolig ha en langvarig negativ effekt pa konsumet, mens effekten av økt usikkerhet vil kunne være av en mer midlertidig karakter. Dersom konsumenttilliten, usikkerheten og tilgangen til lan vender tilbake til sine historiske gjennomsnitt, vil forbruket over en periode kunne vokse mer enn husholdningenes disponible inntekt. Vare beregninger tyder pa at konsumet vil utgjøre mellom 90 og 95 prosent av disponibel inntekt i en langsiktig likevekt. Andelen var i overkant av 90 prosent i 2015.
hdl:11250/2506546
Keywords: 330