Valutakursens virkning pa konsumprisene - Pal Bergset Ulvedal; Nikka Husom Vonen (Norges Bank, 2016)
De siste arene har den norske kronen svekket seg betydelig mot andre valutaer, noe som har bidratt til økt inflasjon i Norge. Prisveksten pa importerte konsumvarer er for tiden pa sitt høyeste niva siden 1988. I denne artikkelen ser vi pa mekanismene som valutakursen pavirker inflasjonen gjennom, og vi vurderer gjennomslaget fra kronekursen til konsumprisene ved hjelp av ulike modeller. Gjennomslaget kan synes a være noe større enn normalt for tiden. I perioder med store og varige endringer i valutakursen kan det være rimelig a vente at gjennomslaget fra valutakursen til konsumprisene er større eller raskere enn vanlig. Empiriske studier gir ingen entydig konklusjon pa om virkninger fra valutakursen til konsumprisene faktisk er ikke-lineære
hdl:11250/2506545
Keywords: 330