Hva forklarer utviklingen i foretaksinvesteringene? - Henrik Andersen; Mari Aasgaard Walle (Norges Bank, 2015)
Foretaksinvesteringene betyr mye for konjunkturutviklingen i norsk økonomi. Investeringene i norske fastlandsbedrifter har utviklet seg relativt svakt siden finanskrisen brøt ut høsten 2008, selv om styringsrenten er blitt redusert til et historisk lavt niva. Modelleringer over perioden 2003-2014 tyder pa at investeringene etter finanskrisen er blitt holdt nede av svake fremtidsutsikter og begrenset tilgang pa finansiering, mens nedgangen i rentenivaet isolert sett har bidratt til a holde investeringene oppe. Nar fremtidsutsiktene bedrer seg, vil investeringene kunne vokse betydelig mer enn BNP Fastlands-Norge. Vare beregninger tyder pa at det langsiktige likevektsnivaet pa foretaksinvesteringer som andel av BNP Fastlands-Norge er pa rundt 10 prosent, om lag en prosentenhet høyere enn dagens niva
hdl:11250/2506558
Keywords: 330