Norske bankers tilpasning til økte kapitalkrav - Hanna Winje; Lars-Tore Turtveit (Norges Bank, 2014)
Bankene har de siste arene økt kapitaldekningen for a møte strengere krav fra myndighetene. I dette Staff Memoet ser vi pa hvordan de største norske bankene har tilpasset seg økte kapitalkrav over de siste fem arene. Vi finner at tilpasningen hovedsakelig har skjedd ved oppbygging av egenkapital gjennom tilbakeholdt overskudd. Samtidig har bankenes risikovektede eiendeler falt, selv om deres samlede eiendeler har vokst gjennom perioden. Det trekker ogsa kapitaldekningen opp. I del 1 og 2 gis det en kort oversikt over kapitalkravene bankene møter, og hvordan de kan velge a tilpasse seg disse. I del 3 og 4 dekomponeres økningen i bankenes kapitaldekning for a vise bidrag fra de ulike tilpasningsmetodene. Her ses det ogsa nærmere pa de ulike bidragene. Noen avsluttende kommentarer gis i del 5.
hdl:11250/2506904
Keywords: 330