Kriseløsing av banker ved hjelp av bail-in - momenter ved innføring i Norge - Bent Vale (Norges Bank, 2014)
Her gjennomgas hvordan bail-in eller nedskrivning av en banks gjeldsfordringer og tvungen konvertering av gjeld til egenkapital kan brukes under krisehandtering av banken. Fremstillingen tar utgangspunkt i EUs direktiv for krisehandtering av banker som Europaparlamentet og EU-radet vedtok i april og mai 2014. Hvordan bail-in vil sla ut i ulike tilfeller, illustreres ved noen enkle talleksempler. Videre kommer vi inn pa diskresjonære unntak som kan gjøres med tanke pa hvilke gjeldsposter som skal være gjenstand for nedskrivning og eventuelt konvertering til aksjer. Dernest ser vi pa bruken av midler fra kriseløsingsfondet og eventuell bruk av statlige midler i forbindelse med krisehandtering. Det presenteres anslag for hvor mye seniorgjelden i DNB eventuelt ma nedskrives ved ulike tapsnivaer. Til slutt drøftes hvorvidt bail-in og innskyterpreferanse kan gis tilbakevirkende kraft, eller om det vil være i strid med Grunnlovens bestemmelser.
hdl:11250/2506907
Keywords: 330