Eksponeringsalternativer i norske kroner og virkningen pa kronekursen - Marit Øwre-Johnsen; Alexander Flatner (Norges Bank, 2014)
Norges Banks valutahandelsstatistikk viser at utenlandske aktører utgjør en stor del av markedet for norske kroner. Samtidig er det en trend globalt at finansielle aktører star for en stadig større del av omsetningen i valutamarkedene, mens omsetningen knyttet til handel med varer og tjenester (ikke-finansielle aktører) har vist en fallende trend. Tall fra Bank for International Settlements (BIS) viser at ikke-finansielle aktørers andel av valutaomsetningen falt fra 24 prosent til 9 prosent av den globale omsetningen fra april 1998 til april 20131. Hvordan de finansielle aktørene far eksponering i norske kroner og hva kronene plasseres i, kan ha betydning for kronekursen og prisene pa norske verdipapirer. I dette notatet gir vi en oversikt over ulike plasseringsmuligheter for utenlandske finansielle aktører som ønsker eksponering i norske kroner. Videre ser vi pa hvordan de ulike alternativene pavirker kronekursen.
hdl:11250/2506908
Keywords: 330