Kanaler fra høy gjeld i husholdningene til tap i bankene - Kasper Kragh-Sørensen; Haakon Solheim (Norges Bank, 2014)
Vi identifiserer tre kanaler fra høy gjeld i husholdningene til tap i bankene. Bankene kan tape direkte pa utlan til husholdninger (direkte kanal), pa utlan til konsumsensitive næringer dersom husholdningenes tradisjonelle etterspørsel strammes inn (etterspørselskanal) eller pa utlan til næringseiendom og bygg og anlegg dersom husholdningene etterspør mindre bolig (eiendomskanal). Vi anser risikoen i den direkte kanalen som liten sammenliknet med de to andre. Vi finner at betydningen av eiendomskanalen har økt, mens etterspørselskanalen relativt sett har blitt mindre viktig. Vare funn indikerer at det er viktig a følge utviklingen i eiendomsmarkedet nøye for a forsta sarbarheten i bankene. Det er i trad med erfaringene i bl.a. Spania og Irland i forbindelse med finanskrisen i 2008-09.
hdl:11250/2506906
Keywords: 330