Samfunnets besparelse ved overgang til elektronisk faktura - Harald Haare (Norges Bank, 2014)
Norge har et effektivt betalingssystem sammenlignet med de fleste andre land. Dette er dokumentert gjennom Norges Banks kostnadsundersøkelser og i bankens arsrapporter om betalingssystem. Det er likevel rom for forbedringer. Økt bruk av elektronisk faktura er i dag trolig den største kilden til effektivisering av aktiviteter knyttet til betalingssystemet. Utsendelse og mottak av faktura er ikke en betalingstjeneste i seg selv, men er tett knyttet til girobetalinger. En stor andel fakturaer/giroer sendes fortsatt ut i papirformat, og mange bedrifter og offentlige etater behandler disse helt eller delvis manuelt. I dette notatet beregnes de totale kostnadene ved fakturabehandling i Norge og gevinsten som kan oppnas ved en full overgang til elektronisk fakturabehandling. Vi beregner at samfunnet kan spare rundt regnet 25 milliarder kroner arlig ved a bytte til helautomatisk utsending og mottak av fakturaer. Innsparingen fordeler seg noksa likt pa utsendelse og mottak av fakturaer. Beregningene bygger pa en del forutsetninger som det er knyttet betydelig usikkerhet til, slik at det ogsa er knyttet usikkerhet til resultatene. En sammenligning med tilsvarende studier i andre land bekrefter at samfunnet kan spare svært store beløp pa a ga over til elektronisk fakturering.
hdl:11250/2506911
Keywords: 330