Risikopaslag pa bankenes langsiktige innlan - Sigbjørn Atle Berg; Ketil Johan Rakkestad; Johannes A. Skjeltorp (Norges Bank, 2014)
Banksektoren finansierer en stor del av sin balanse med innlan fra markedet. Slike innlan bestar av innskudd og innlan fra andre kredittinstitusjoner og Norges Bank, utstedelse av banksertifikater og bankobligasjoner, og utstedelse av OMF gjennom de kredittforetak som inngar i bankkonsernene. Innlanene er i norske kroner, euro eller dollar; andre valutaer brukes sjelden. Løpetiden pa innlanene varierer fra eń dag og opp til mer enn ti ar. De kortsiktige innlanene med inntil tre maneders løpetid inngar for en stor del i bankenes likviditetsstyring. Hovedtyngden av bankenes aktiva bør imidlertid finansieres med mer langsiktige innlan, og i de nye Basel III reguleringene vil det bli stilt krav om dette. Bankene priser nye utlan ut fra gjennomsnittskostnaden for langsiktig innlaning. Denne gjennomsnittskostnaden avhenger primært av det generelle rentenivaet, men den inneholder ogsa et risikopaslag som kan variere mye over tid. Virkningen av pengepolitikken avhenger av hvor stort paslaget over styringsrenten er. Dette paslaget kan deles opp i to komponenter; først paslaget fra styringsrenten til den kortsiktige pengemarkedsrenten og deretter paslaget fra pengemarkedsrenten til renten pa langsiktige innlan, som i praksis vil si renten pa OMF og senior bankobligasjoner. Paslaget fra styringsrenten til pengemarkedsrenten, vanligvis tre maneders NIBOR, avhenger av bankenes kreditt- og likviditetsrisiko innenfor en kort horisont. For denne komponenten er det tidligere gjort analyser av hva normalnivaet vil være. Paslaget fra NIBOR til OMF- og bankobligasjonsrentene avhenger av de samme risikokomponentene, men na innenfor en mye lengre horisont, i gjennomsnitt rundt fem ar. I dette notatet prøver vi a belyse hva som bestemmer dette risikopaslaget, altsa hva langiverne til bankene krever for merrisikoen ved a øke løpetiden for lanene fra tre maneder til rundt fem ar.
hdl:11250/2506918
Keywords: 330