Norges Banks balanse og resultat - Ellen Aamodt; Marie Norum Lerbak (Norges Bank, 2013)
Norges Bank er landets sentralbank. Det innebærer at Norges Bank har utøvende og radgivende oppgaver i pengepolitikken og skal bidra til robuste og effektive betalingssystemer og finansmarkeder. I denne sammenheng er sentralbankens balanse og dens sammensetning sentral. Det viktigste virkemiddelet i pengepolitikken, Norges Banks styringsrente, bestemmer renten bankene far pa sine innskudd i sentralbanken. Tilførsel av likviditet til banksystemet, eller andre lan til banksystemet eller enkeltbanker, kommer til syne pa Norges Banks balanse. Det gjør ogsa sentralbankens transaksjoner i valutamarkedet. Hva bestar Norges Banks balanse av? Hva bestemmer dynamikken mellom de ulike postene og hvilke utslag far det pa balansen dersom det skjer pengepolitiske eller strukturelle endringer i forholdet mellom sentralbanken, staten og banksystemet? Hva er sentralbankens inntektskilder? Dette notatet diskuterer noen av disse spørsmalene.
hdl:11250/2506999
Keywords: 330