Optimal kapitaldekning for norske banker - Kasper Kragh-Sørensen (Norges Bank, 2012)
Bankkriser er svært kostbare for samfunnet. Økt kapitaldekning bedrer bankenes evne til a bære tap og unnga kriser. Men bankenes eiere kan vurdere det som kostbart a øke egenkapitalen og derfor velge a holde for lite kapital. Blant annet kan de ha forventninger om at myndighetene vil redde banken ved en krise. For samfunnet vil det derimot være lønnsomt a sikre at bankene er robuste nok til a tale betydelige tap. Beregninger av optimal kapitaldekning for norske banker tyder pa at den samfunnsøkonomiske gevinsten ved a øke kapitaldekningen fra dagens niva er høyere enn kostnadene. I samsvar med en rekke internasjonale studier finner vi at ogsa norske banker bør ha en vesentlig høyere kapitaldekning enn det foreslatte minstekravet fra EU-kommisjonen pa 4,5 prosent. Resultatene tyder pa at det optimale nivaet pa ren kjernekapitaldekning (uten overgangsgulv) ligger mellom 13 og 23 prosent for norske banker. Erfaringer fra bankkrisen 1988-1993 viser at slike anslag ikke er urimelige. Usikkerheten knyttet til beregningene er stor. Analysen bygger imidlertid pa flere antakelser som trekker det optimale kapitaldekningsnivaet ned.
hdl:11250/2507172
Keywords: 330