Etterprøving av Norges Banks anslag for 2011 - Einar W. Nordbø (Norges Bank, 2012)
Utøvelsen av pengepolitikken er basert pa anslag for den økonomiske utviklingen, og det er derfor viktig a etterprøve anslagene. I denne artikkelen vurderer vi Norges Banks anslag for den økonomiske utviklingen i 2011. Veksten i BNP for Fastlands-Norge i 2011 ble lavere enn anslatt i Pengepolitisk rapport 3/10 og rapportene gjennom 2011. Den økende usikkerheten om den internasjonale økonomiske utviklingen fra sommeren av førte til et markert stemningsskifte og bidro trolig til a dempe aktivitetsveksten i Norge. Et gjennomsnitt av anslag fra andre institusjoner og anslagene fra systemet for sammenveiing av korttidsmodeller (SAM) var mer i trad med den faktiske utviklingen i 2011. Ogsa prisveksten malt ved KPI-JAE i 2011 ble noe lavere enn ventet, men Norges Banks anslag traff bedre enn et gjennomsnitt av anslag fra andre institusjoner. Vi har ogsa sett pa de kortsiktige anslagene for produksjon og prisvekst over tid. De tre siste arene har veksten bade i KPI-JAE og BNP for Fastlands-Norge vært noe lavere enn ventet. Ogsa nar vi ser pa anslagene over en lengre periode har veksten i KPI-JAE vært lavere enn anslatt, mens BNP-veksten i gjennomsnitt har vært om lag som lagt til grunn. De kortsiktige BNP-anslagene i de pengepolitiske rapportene har truffet bedre enn anslagene fra SAM, mens anslagene for KPI-JAE har vært om lag like treffsikre som SAM-anslagene.
hdl:11250/2507189
Keywords: 330