Nærmere om Norges Banks anslag pa produksjonsgapet - Marianne Sturød; Kare Hagelund (Norges Bank, 2012)
Produksjonsgapet er en oppsummering og tallfesting av kapasitetsutnyttingen i økonomien. Norges Banks anslag pa produksjonsgapet tar utgangspunkt i en trendberegning (HP-filter) av BNP for Fastlands-Norge. Slike trendberegninger er i sin natur særlig usikre mot slutten av perioden vi har observasjoner for. Vi justerer derfor beregningene med utgangspunkt i annen viktig informasjon om kapasitetsutnyttingen i økonomien. I vare vurderinger legger vi særlig vekt pa utviklingen i arbeidsmarkedet. Arbeidsmarkedet gir en god oppsummering av aktivitetsnivaet i økonomien. Tall for arbeidsmarkedet publiseres løpende og revideres lite og er derfor til god hjelp i realtidsvurderingen av kapasitetsutnyttingen i økonomien. I vurderingen av kapasitetsutnyttingen i bedriftene legger vi særlig vekt pa rapportene fra Norges Banks regionale nettverk.
hdl:11250/2507195
Keywords: 330