Makroøkonomiske virkninger av høyere kapitalkrav for bankene - Dag Henning Jacobsen; Thea Birkeland Kloster; Aslak Bakke Kvinlog; Unni Larsen (Norges Bank, 2011)
EU-kommisjonens forslag til nytt kapitaldirektiv (CRD IV) inneholder blant annet strengere minstekrav til kapital og et forslag om a innføre en motsyklisk kapitalbuffer. Direktivet skal etter planen innføres fra 2013 og omfatter EU og EØS-omradet. I artikkelen belyser vi makroøkonomiske virkninger av høyere kapitalkrav for bankene. Analysen baseres pa en empirisk, aggregert modell for norsk økonomi. Vi retter særlig oppmerksomhet mot effekten pa kredittgiving og bruttonasjonalprodukt (for Fastlands-Norge), og finner at innstrammingen i kapitalkravet isolert sett demper utviklingen i samlet kreditt og produksjon.
hdl:11250/2507321
Keywords: 330