Effekter av arbeidsinnvandring - Kare Hagelund; Einar W. Nordbø; Fredrik Wulfsberg (Norges Bank, 2011)
Høy innvandring har ført til sterk befolkningsvekst i Norge de siste arene. Befolkningsstrømmer av det omfanget vi na opplever kan pavirke økonomiens virkemate. Det er derfor viktig a ha en forstaelse av hvilke effekter innvandringen kan ha. I dette notatet gir vi en oversikt over den internasjonale litteraturen om innvandring. Det er en lang rekke studier som har sett pa hvordan innfødtes lønn og sysselsettingsmuligheter pavirkes av innvandring. De fleste studiene har funnet at effektene er noksa begrenset. Fordi innvandrerne gjerne har lavere lønninger enn hjemlige arbeidere, kan de likevel bidra til a redusere det gjennomsnittlige lønnsnivaet. Ved pa denne maten a redusere bedriftenes lønnskostnader kan innvandringen ogsa bidra til lavere priser. Det er forsket mindre pa hvordan innvandring pavirker makrostørrelser som arbeidsledighet, produktivitet og kapasitetsutnytting. I sum gir ikke studiene som er gjort av disse forholdene noen helt klare svar. Det gjenspeiler blant annet at virkningene vil avhenge av egenskaper ved innvandrerne som for eksempel utdanningsniva og institusjonelle forhold i mottakerlandet. Flere studier har imidlertid funnet at innvandring kan ha en klart positiv effekt pa boligprisene.
hdl:11250/2507324
Keywords: 330