Om interaksjon mellom pengepolitikk og tidsvarierende makroregulering av finanssektoren - Gisle James Natvik (Norges Bank, 2011)
Finanskrisen har skapt en forholdsvis bred konsensus om at eksisterende regulering av finansmarkedene har rettet for mye oppmerksomhet mot de individuelle finansinstitusjoners risiko, og for lite oppmerksomhet mot risikoen det finansielle systemet som helhet. Nye styringsverktøy rettet mot finanssektoren er derfor blitt foreslatt. I debatten omtales denne kategorien virkemiddel som "macroprudential policy", eller makroregulering av finanssektoren. Et viktig aspekt ved denne reguleringen er at den innebærer tidsvarierende virkemiddelbruk. Denne tidsvariasjonen reiser spørsmal om hvordan makroregulering av finanssektoren vil interagere med annen tidsvarierende makropolitikk. Dette notatet drøfter samspillet mellom konvensjonell pengepolitikk og tidsvarierende makroregulering av finanssektoren. Hensikten er ikke a gi en detaljert fremstilling av hvordan de foreslatte virkemidlene vil virke pa økonomien eller hvordan de skal implementeres. Malet med notatet er heller a klargjøre de økonomiske mekanismene hvorigjennom de nye virkemidlene vil pavirke effekten av konvensjonell pengepolitikk i form av rentesetting, og potensielle koordineringsproblemer mellom bruken av de nye reguleringsverktøyene og konvensjonell pengepolitikk.
hdl:11250/2507325
Keywords: 330