Teknisk beregning av KPIXE - Marius Nyborg Hov (Norges Bank, 2009)
Norges Bank ser pa flere ulike indikatorer i vurderingen av underliggende inflasjon. KPIXE2 er en indikator for underliggende inflasjon som ble publisert første gang i Pengepolitisk rapport 2/08. KPIXE fanger opp den underliggende veksten i energiprisene i konsumprisindeksen. Teknisk beregnes KPIXE som en sammenveiing av veksten i KPI-JAE3 og veksten i en beregnet trend av energiprisene i KPI. Over tid vil den derfor vokse i takt med KPI sa lenge avgiftsnivaet ikke endres vesentlig. KPIXE beregnes av Norges Bank samtidig med at Statistisk sentralbyra publiserer KPI (normalt den 10. i hver maned), og indikatoren publiseres pa Norges Bank sine nettsider kl.14.00 samme dag. De publiserte KPIXE-seriene er realtidsserier som ikke revideres.4 Denne artikkelen gir en detaljert beskrivelse av hvordan Norges Bank beregner KPIXE. Mye av dette materialet har allerede vært offentliggjort i tidligere omtaler av KPIXE, se Pengepolitisk rapport 2/08, Aktuell kommentar 3/2008 og Staff Memo 2008/7.
hdl:11250/2507919
Keywords: 330