Renter og rentemarginer - Asbjørn Fidjestøl (Norges Bank, 2009)
Norges Bank setter styringsrenten. Pengemarkedsrentene pavirkes av styringsrenten og av forventninger om fremtidig styringsrente. Endringer i styringsrenten og pengemarkedsrentene pavirker bankenes innskudds- og utlansrenter. I dette notatet drøftes om dette skyldes ulikt tidsforløp (tidslag) mellom disse rentene og om tidslag pavirker forløpet av fordelingen av rentemarginen mellom utlansmargin og utlansmargin. Vi drøfter først bakgrunnen for forskjellen i tidsforløp mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten og deretter bakgrunnen for forskjellen i tidsforløp mellom styringsrenten og utlansrenten. Ut fra dette trekker vi en konklusjon om forskjellen i tidsforløp mellom pengemarkedsrenten og utlansrenten. Pa bakgrunn av resultatene av denne analysen introduserer vi tidslag mellom de ulike rentene. Med tidslag viser de ulike rentene et vesentlig mer parallelt forløp enn uten tidslag.
hdl:11250/2507920
Keywords: 330