Effekten av en inndragning av 50-øremynten pa inflasjonen - Fredrik Wulfsberg (Norges Bank, 2009)
KPI males med annonserte priser og ikke som betalt beløp, slik at avrunding av priser ved kontant betaling i seg selv ikke pavirker KPI. (Ved elektronisk betaling blir priser ikke avrundet.) Inndragning av 50-øremynten kan imidlertid ha en kortsiktig effekt pa inflasjonen dersom prisene justeres for a ta hensyn til nye avrundingsregler. Erfaringen fra inndragning av 10-øremynten i 1992 tyder pa at minste myntenhet kan pavirke prissettingen, men at 10-øremyntens betydning for prissettingen ser ut til a ha blitt gradvis svekket over tid.
hdl:11250/2507921
Keywords: 330