Innskuddsikring i Norge - i et internasjonalt perspektiv - Thorvald Grung Moe (Norges Bank, 2007)
Innskuddsikringen er en viktig del av bankenes rammebetingelser. Den skal bade beskytte forbrukerne og sikre finansiell stabilitet. Utformingen av innskuddsikringen drøftes for tiden i mange land. EU kommisjonen har nylig vurdert behovet for endringer i innskuddsdirektivet. Krisen i den engelske banken Northern Rock illustrerer godt problemene som kan oppsta ved en innskuddsikring som ikke er optimalt utformet. Fremveksten av grensekryssende banker har dessuten økt oppmerksomheten om hvem som har ansvaret for innskuddsikringen. Her gjennomgas først hovedtrekkene i den norske innskuddsikringen, som sa sammenlignes med tilsvarende systemer i andre land og med internasjonale anbefalinger om hvordan slike systemer bør utformes. Det norske systemet følger langt pa vei internasjonale anbefalinger, men pa enkelte omrader er det behov for endringer, som a klargjøre sikringsfondets mandat, a vurdere størrelsen pa fondet i forhold til de garanterte innskuddene, samt a etablere bedre rutiner for rask utbetaling av garanterte innskudd etter en krise.
hdl:11250/2507974
Keywords: 330