Strategirapport for petroleumsfondet (Fra 1.1.2006 Statens pensjonsfond - Utland) (Norges Bank, 2006)
Vi skal belyse egenskapene ved dagens strategiske referanseportefølje og ved aktuelle alternativer. For a komme fram til hvilke egenskaper vi bør se pa, diskuterer vi først fondets malfunksjon. De politiske myndigheter har formulert en generell malfunksjon som sier at fondet "skal understøtte statlig sparing for finansiering av folketrygdens pensjonsutgifter og underbygge langsiktige hensyn ved anvendelse av statens petroleumsinntekter" (1 i lov om Statens pensjonsfond). Det er rimelig a betrakte fondet som et nasjonalt sparefond uten eksplisitte forpliktelser, men hvor avkastningen skal brukes over statsbudsjettet til forbruk i norsk økonomi. Analytisk kan det ogsa være nyttig a betrakte det som et statlig reservefond som skal bidra til a dekke statens pensjonsforpliktelser.
hdl:11250/2508020
Keywords: 330