Om fondering av pensjoner - Gunnvald Grønvik (Norges Bank, 2006)
Det er i dette notat gjort noen teoretiske betraktninger om pensjonssystemer og egenskaper ved dem. Det er lagt hovedvekt pa a vurdere hvorvidt pensjonssystemer bør være fonderte eller ikke. Argumenter taler for at fonderte pensjonssystemer er mer robuste overfor endringer i en del viktige faktorer. En reform i retning fondering vil gi et system som er mer robust overfor endringer i disse faktorene. Det er imidlertid ogsa andre viktige faktorer som ikke er drøftet. Det gjelder blant annet usikkerheten omkring befolkningsutviklingen. Keilman (2003) viser at denne usikkerheten kan være stor. I et fondert system er fondet bufferen som bygges opp og ned i takt med endringer i pensjonsordningas medlemsgrunnlag. Fonderte ordninger har dermed robusthet mot denne typen endringer, og det kan dermed hevdes at dette forsterker argumentene for fonderte ordninger.
hdl:11250/2508021
Keywords: 330