Naverdien av statens investeringer i og støtte til norske banker - Harald Moen (Norges Bank, 2003)
Under bankkrisen pa slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet bidro Statens Banksikringsfond, Statens Bankinvesteringsfond og Norges Bank med støtte til og investeringer i norske forretnings- og sparebanker. Jeg har pa oppdrag fra Norges Bank beregnet naverdien av det offentliges kapitalinnsats. Beregningen er gjort ut fra rene bedriftsøkonomiske prinsipper. De samfunnsøkonomiske konsekvensene av at banksystemet ble satt i stand til a opprettholde sin virksomhet, er ikke regnet med. Netto naverdi er neddiskonterte inntekter fra salg av statseide aksjer mv. minus neddiskonterte brutto kostnader ved støtten. Beregningene viser en netto naverdi av kapitalinnsatsen pa -8,6 mrd. kroner pr. 31.12.95 og 5,7 mrd. kroner pr. 31.12.01. Positiv naverdi pr. 31.12.01 betyr at statens innsats ga en avkastning utover diskonteringsrenten. Dette skyldes bl.a. god kursutvikling pa de statseide aksjene.
hdl:11250/2498621
Keywords: 330; bankkrise; statlig kapitalinnsprøytning; fiskale kostnader