Rente og inflasjon - Gunnar Bardsen; Ragnar Nymoen (Norges Bank, 2002)
Vi kartlegger arsakssammenhengen mellom pengemarkedsrenten og inflasjon gjennom en makroøkonometrisk modell. Modellen belyser ogsa hvilke typer sjokk en har størst mulighet til a nøytralisere ved hjelp av moderate renteendringer, og hvilke malkonflikter som kan oppsta. I artikkelens andre del diskuterer vi spillerommet for pengepolitikk mer prinsipielt. Rentens rolle i det a ivareta indifferensens lov pa kapitalmarkedet kan begrense muligheten til aktiv benyttelse av renten i aktivitetsreguleringen. Hensynet til indifferensens lov tilsier dessuten at gradvise renteendringer vil være fornuftig, og at finanspolitikken i størst mulig grad bør understøtte pengepolitikken.
hdl:11250/2498656
Keywords: C51; C53; E3; E44; E47; E52; 330; pengepolitikk; inflasjon; inflasjonsstyring; rente; økonomisk modellering; makroøkonometri