Mobile betalinger: Succesfaktorer og adfærdsmæssige konsekvenser - Mia Olsen (Copenhagen Business School (CBS), 2019)
Som en funktion af den digitaliserede verden vi lever i og idéen om et kontantløst samfund, har vi i de seneste år oplevet hvordan fænomenet mobile betalinger er vokset. Arbejdet med at skabe elektroniske betalingssystemer til implementering i situationer hvor kontanter typisk har været anvendt, har stået på hen over de sidste 20-30 år, og mens mange forsøg har slået helt eller delvist fejl, har vi i Danmark siden 2013 kunne betale med den succesfulde mobilbetalings-app MobilePay. Formålet med denne afhandling er at bidrage med empirisk baseret viden om hvilke faktorer der har bidraget til udbredelsen af mobile betalinger i Danmark, samt at afdække nogle af de adfærdsmæssige konsekvenser af at vi nu kan overføre penge ved hjælp af mobile betalinger. Afhandlingen præsenterer således; en kortlægning af de historiske forhold der går forud for, samt de forhold der omgiver mobile betalinger i Danmark; en forklaring af hvordan to udbydere af mobile betalinger har arbejdet med undersøgelse, udvikling og markedsføring af deres løsninger; samt et eksplorativt studie af brugeroplevelser af mobile betalinger i brugthandel. I afhandlingens tredje del opsummeres de analytiske resultater i et forklarende narrativ, og efter afhandlingens konklusion præsenteres en række implikationer for forskning og erhvervsliv samt forslag til fremtidige studier.
hdl:10398/9715
Keywords: 650