Enterprise Risk Management: Rationaler og paradokser i en moderne ledelsesteknologi. - Per Henriksen (Copenhagen Business School (CBS), 2018)
Afhandlingen beskæftiger sig med risikostyringskonceptet Enterprise Risk Management (ERM), der fra omkring årtusindeskiftet er advokeret som en ledelsesteknologi, der kan bidrage til erhvervsvirksomheders værdiskabelse. Tanken om at kunne kontrollere eller styre risiko er ikke ny. Statistikkens og sandsynlighedsregningens udvikling ligger flere århundreder tilbage, og på store homogene populationer har man kunnet tilknytte sandsynligheder for at givne hændelser vil indtræffe i fremtiden. Når sandsynligheden tilknyttes konsekvens, har vi i den klassiske risikostyrings tankesæt omformet usikkerhed til en forudsigelig risiko. Den kobling udnyttes mange steder, f.eks. er det selve grundlaget for et forsikringsselskabs forretningsmodel. I den konceptuelle tankegang bag ERM forlades det rationelle og objektspecifikke fundament, der kendetegner ovennævnte klassiske risikostyring. ERM-paradigmets grundtanke er, at en virksomheds samlede risikoeksponering kan anskues og håndteres som en portefølje i en kontinuerlig proces, der integreres i virksomhedens strategiske beslutninger. Den strategiske kobling betyder, at vi bevæger os ind i unikke relationer, hvortil der ikke eksisterer historisk evidens for udfaldsrummet.
hdl:10398/9681
Keywords: 650