Følelse og sprog: Etablering af en ekspressiv kategori, eksemplificeret på russisk - Ivan Häuser (Copenhagen Business School (CBS), 2011)
Afhandling placerer sig i forlængelse af forskningen på området følelse og sprog. Det undersøges, hvordan følelser udtrykkes af den talende og vækkes hos andre gennem sproglige midler. Antagelsen er, at der kan identificeres fællestræk, som udgør et særligt lingvistisk system for følelsers interaktion med sproget. Systemet forsøges afdækket inden for det moderne russiske sprog og beskrevet som en ekspressiv kategori. Følelser, herunder behov og motiver, driver menneskers handlinger, herunder også deres sproghandlinger. Følelser ligger ikke kun bag ved og under sproget, men kommer ofte også op til overfladen og bliver synlige i form af lingvistiske udtryk. Følelser er ikke kun private, men de er et socialt fænomen; de er integreret i sproget og spiller en rolle i dialog. Det er følelsers funktion i sproget, der undersøges i denne afhandling.
hdl:10398/8375
Keywords: 650