Bariş' ın iktisadi etkisi: Birinci Dünya Savaşı' nın son günlerinde Osmanlı İmparatorluğu'nda iktisadi yaşam - Avni Önder Hanedar; Deniz Aslan (Turkish Economic Association, 2017)
1914 ve 1918 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu iktisadi anlamda yıkım yaratan Birinci Dünya Savaşı'na dahil olmuştu. Savaşın sonunda ülke işgal edilmiş ve işgal kuvvetleri ile çatışmalar ortaya çıkmıştı. Tarihsel çalışmalarda, Osmanlı İmparatorluğu'nun Bulgaristan'ın Eylül 1918 tarihinde yaptığı ateşkes teklifi ve iktisadi yaşamında yarattığı baskı ile savaştan çekilme noktasına geldiği iddia edilmekteydi. Yazı, çatışmaların sonlanmakta olduğu süreçteki barış çabalarının Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkartmış olduğu iktisadi etkileri Tasvir-i Efkar ve Vakit gibi Osmanlı gazetelerindeki yazılar, İstanbul Borsası'na ait döviz kuru ve mal fiyatı verileri ile incelemiştir. Sonuçlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekim 1918 tarihi itibariyle savaştan çıkışına kadar olan dönem içerisinde iktisadi olarak iyileşmeler ile karşı karşıya kaldığını ifade etmektedir. – – Between 1914 and 1918, the Ottoman Empire was involved in the World War I, leading to disruptions in economic life. The end of the war created the occupation of the Ottoman Empire by the Allies and struggle against the Allies' occupation. The historical literature argued that when Bulgaria asked for an armistice in September 1918, it was realized that the end of the war was approaching, as the Ottoman economy went into recession. Based on articles in the Ottoman newspapers, i.e., Tasvir-i Efkar and Vakit, in addition to data of foreign exchange rates and prices in the çIstanbul Bourse, this paper examines how the Ottoman economy was affected by the end of the World War I. The findings imply the presence of the higher economic recovery by October 1918 when the Ottoman Empire asked for armistices.
Keywords: G1; N25; N45; 330; The World War I; the armistice of Salonica; İstanbul Stock Exchange; foreign exchange rates; prices; economic recovery; Birinci Dünya Savaşı; Selanik Mütarekesi; İstanbul Borsası; döviz kurları; mal fiyatları; ekonomik iyileşme