Árszínvonal-konvergencia az új EU tagországokban: egy panel-regressziós modell eredményei - Zsolt Darvas; György Szapáry (Hungarian Academy of Sciences, Institute of Economics, 2009)
Az új EU tagállamok gazdasági folyamatainak szembeötl\~o jellegzetessége az egy f\~ore jutó GDP-ben mutatkozó felzárkózásuk, illetve az ezzel kapcsolatos árszínvonalbeli konvergencia. Amennyiben ez a jöv\~oben is folytatódni fog, akkor az inflációra és árfolyamra vonatkozó Maastricht-i kritériumok együttes teljesítése nehézséget okozhat ezen országoknak, illetve az euróövezetbe való belépésük után várhatóan magasabb inflációval kell majd szembenézniük. Tanulmányunkban ezen hatást számszerûsítjük egy panelmodell segítségével. A becslések alapján megvizsgálunk különböz\~o forgatókönyveket a lehetséges jöv\~obeli árszínvonalkonvergenciáravonatkozóan.
Keywords: C16; E31; E60; 330; reál-konvergencia; árszínvonal-konvergencia; panel modellek; Wirtschaftliche Konvergenz; Preiskonvergenz; Preisniveau; Wechselkurssystem; Schätzung; EU-Mitgliedschaft