Kasvavien työtulojen odotukset vähentävät kotitalouksien säästämistä - Pertti Haaparanta; Christian Starck; Jouko Vilmunen (Bank of Finland, 1988)
Kotitalouksien säästämisaste on trendimäisesti alentunut Suomessa jo useamman vuoden ajan. Tämä näyttäisi muodostuvan ongelmalliseksi kasvavan vaihtotaseen alijäämän olosuhteissa. Säästämisasteen alenemiseen on useita syitä, joista yksi keskeisimmistä on kotitalouksien tulo-odotukset ja säännöstelystä vapautuneet pääomamarkkinat. Jos pääomamarkkinat nimittäin toimivat riittävän täydellisesti, voivat kotitaloudet ottaa luottoa vallitsevalla korolla haluamansa määrän, kun ne odottavat tulojensa kasvavan, tai sijoittaa vallitsevalla korolla haluamansa määrän, kun ne odottavat tulojensa laskevan. Näin ollen kotitaloudet voivat tasata kulutusvirtaansa pääomamarkkinoiden avulla, jolloin säästäminen laskee odotettujen tulojen noustessa ja nousee odotettujen tulojen laskiessa. Tätä hypoteesia tutkittiin Suomen osalta ajanjaksolla 1960 - 85, sekä osajaksoilla 1960 - 69, 1960 - 75, 1970 - 85 ja 1976 - 85. Hypoteesi hylätään ainoastaan ajanjaksolle 1960 - 69, joka yhdessä erillisten luottorajoitearvioiden kanssa viittaa 1960-luvulla suhteelliseen kattavaan ja sitovaan luotonsäännöstelyyn. Kotitalouksien kulutus- ja säästämiskäyttäytymisessä näyttäisi tapahtuneen muutoksia siis jo 1970-luvulla.
URN:NBN:fi:bof-201908051330
Keywords: 330