Sammenlikning av gjeldsbelastningen i fire nordiske land - Lisa K. Reiakvam; Haakon Solheim (Norges Bank, 2013)
Vi sammenligner husholdningers gjeldsbelastning pa tvers av land. Spesielt vektlegger vi forskjellene mellom de nordiske landene. Vi finner at forskjeller i nivaet pa gjeldsbelastning mellom land er systematiske over tid, men at syklene i gjeldsbelastningen er nært korrelert pa tvers av land. Dette er uavhengig av nivaet pa gjeldsbelastningen. Det er ikke tegn pa gjeninnhenting eller stabile likevektsnivaer i gjeldsbelastningen. Utviklingen i boligmarkedet er normalt nært knyttet til gjeldsutviklingen, men forklarer i liten grad forskjeller pa tvers av land. Finansielle reformer pavirker ogsa gjeldsveksten, men inntreffer i mange land om lag pa samme tid. De mest robuste forklaringsfaktorene for det relative nivaet pa gjelden synes a være knyttet til husholdningens balanse. Faktorer som størrelsen pa finansielle aktiva, det relative nivaet pa BNP per capita og andre mal pa velferd synes alle a være nært korrelert med nivaforskjeller pa gjeldsbelastningen nar vi sammenlikner pa tvers av land. Dette kan tyde pa at mye av forskjellen i gjeldsbelastning skyldes skaleringseffekter pa husholdningens balanse - nar husholdningene oppfatter sin fremtid som trygg og godt finansiert, øker de sin gjeldseksponering. Norge kjennetegnes riktignok av at husholdningenes finansielle aktiva er sma, men her motsvares høy gjeld i husholdningene av store aktivabeholdninger pa offentlig hand.
hdl:11250/2507004
Keywords: 330